Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Σόργον το δίχρωμο

         
Sorghum bicolor L.(millet)

         

Ερμηνεία:

Το σόργον (Sorghum) είναι μονοκοτυλήδονο φυτό, που ανήκει στο γένος των αγγειοσπέρμων και την οικογένεια των αγρωστωδών. Είναι φυτό υψηλής διατροφικής σημασίας, που ανθοφορεί την άνοιξη και παράγει γυρεοκόκκους αλλεργιογονικής σημασίας.

Το σόργον είναι είναι η πέμπτη πιο σημαντική καλλιέργεια μετά το σιτάρι, το ρύζι, τον αραβόσιτο και το κριθάρι στον κόσμο [1] και αποτελεί πηγή θρεπτικών συστατικών και βιοδραστικών ενώσεων για την ανθρώπινη διατροφή   Ασία, την Αφρική και άλλες ημι-άνυδρες περιοχές [2].  

Το σόργο βασικά αποτελείται από άμυλο, το οποίο χωνεύεται πιο αργά από αυτό των άλλων δημητριακών. 

Περιέχει πρωτεΐνες χαμηλής πεπτικότητας και ακόρεστα λιπίδια. Α αποτελεί πηγή ορισμένων ανόργανων συστατικών και βιταμινών. 

Επιπλέον, οι περισσότερες ποικιλίες σόργου είναι πλούσιες σε φαινολικές ενώσεις, ειδικά 3-δεοξυανθοκυανιδίνες και τανίνες. 

Τα αποτελέσματα που ελήφθησαν in vitro και σε ζώα έχουν δείξει ότι οι φαινολικές ενώσεις [3] και οι λιποδιαλυτές ενώσεις (πολυκοζανόλες) που απομονώνονται από το σόργο ωφελούν τα μικροβιοτά (εντερική χλωρίδα του εντέρου)  και τις παραμέτρους που σχετίζονται με την παχυσαρκία, το οξειδωτικό στρες, τη φλεγμονή, τον διαβήτη, τη δυσλιπιδαιμία, τον καρκίνο και την υπέρταση. 

Πρέπει να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις ολόκληρου του σόργου και των συστατικών του  στην ανθρώπινη υγεία. 

Συμπερασματικά, το σόργο είναι μια πηγή θρεπτικών ουσιών και βιοδραστικών ενώσεων, ειδικά 3-δεοξυανθοκυανιδινών, τανινών και πολυκοσανολών, οι οποίες ρυθμίζουν επωφελώς, in vitro και σε ζώα, παραμέτρους που σχετίζονται με μη μεταδοτικές ασθένειες.

Θα πρέπει να διεξαχθούν μελέτες για την αξιολόγηση των επιπτώσεων της διαφορετικής επεξεργασίας στην πεπτικότητα πρωτεϊνών και αμύλου του σόργου, καθώς και στο προφίλ και τη βιοδιαθεσιμότητα των βιοδραστικών ενώσεών του, ιδίως των 3-δεοξυανθοκυανιδινών και των τανινών. 

Επιπλέον, πρέπει να μελετηθούν τα οφέλη που προκύπτουν από την αλληλεπίδραση βιοδραστικών ενώσεων στο σόργο και τα ανθρώπινα μικροβιώματα [4].

Στην Ινδία, η αλλεργιογονικότητα  των φυτών σόργου αναφέρθηκε ότι ήταν περίπου 54,9%. Το Sorghum bicolor Polcalcin (Sorb PC) ταυτοποιήθηκε ως το πανααλλεργιογόνο (panallergen), αλλά η ειδικότητα αυτού του αλλεργιογόνου δεν έχει ακόμη χαρακτηριστεί [5]

 



Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

1.Food and Agricultural Organization. [(accessed on 11 May 2018)]; Available online: http://www.fao.org/faostat/en/#home. [Ref list]

2.Sorghum (Sorghum bicolor L.): Nutrients, bioactive compounds, and potential impact on human health. de Morais Cardoso L, Pinheiro SS, Martino HS, Pinheiro-Sant'Ana HM

Crit Rev Food Sci Nutr. 2017 Jan 22; 57(2):372-390.[PubMed] [Ref list]

 

3.  Shuyu Shen 1Rui Huang 2Charlie Li 3Wenyan Wu 4Honglin Chen 5John Shi 6Shiguo Chen 7Xingqian Ye 8 Phenolic Compositions and Antioxidant Activities Differ Significantly among Sorghum Grains with Different Applications. Molecules. 2018 May 17;23(5):1203.

4. Crit Rev Food Sci Nutr.. 2017 Jan 22;57(2):372-390. Sorghum (Sorghum bicolor L.): Nutrients, bioactive compounds, and potential impact on human health. Leandro de Morais Cardoso 1Soraia Silva Pinheiro 2Hércia Stampini Duarte Martino 3Helena Maria Pinheiro-Sant'Ana 2

5. Specific panallergen peptide of Sorghum Polcalcin showing IgE response identified based on in silico and in vivo peptide mapping. Bokka CS, Veeramachaneni GK, Thunuguntla VBSC, Manda NK, Bondili JS.Biosci Rep. 2019 Nov 29;39(11):BSR20191835.



Συνώνυμα:





 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Διατροφολογία: